Menu

Hoe retailers consumentendata & insights slim inzetten om klanten te binden

- Leestijd: 4 minuten - Bijgewerkt op:

De lokale winkels maken een lastige tijd door. De nasleep van Corona. Personeelsproblemen. En felle concurrentie van e-commerce. Gelukkig is er ook goed nieuws. Data op het gebied van consumentengedrag in fysieke retail wordt steeds completer, gedetailleerder en toegankelijker. Dat brengt grote veranderingen en kansen met zich mee voor retailend Nederland.

retailer data

Gericht groeien met consumentendata

Technologische ontwikkelingen als machine learning, kunstmatige intelligentie en big data leken te zijn voorbehouden aan de wereld van e-commerce. Maar dat tij is snel aan het keren doordat ook in de winkelstraat steeds meer consumentendata beschikbaar komt. Door op een slimme manier en op grote schaal data te verzamelen, te analyseren en toe te passen op het vinden en binden van nieuwe klanten, kunnen fysieke retailers sneller groei realiseren.

De vraag is hoe je de vertaalslag maakt van het verzamelen van data naar het op de juiste manier interpreteren ervan en het ondernemen de juiste acties. Dat blijkt voor veel retailers nog een ver van hun bed show.

Dat blijkt uit het DDMA Data-Driven Marketing Onderzoek (DDMO), uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksbureau GfK. Daarin geeft 82% van de organisaties aan dat data en insights wel beschikbaar zijn, maar bij slechts bij 1 op de 4 (23%) zijn deze ook makkelijk vindbaar en toegankelijk voor iedereen binnen de organisatie. Bij 38% van de organisaties worden data en insights gebruikt door marketingteams. Om meer en beter gebruik te maken van data is nodig dat er een datagedreven cultuur ontstaat, de kwaliteit van data stijgt, en er serieus budget beschikbaar is voor data analyse en het implementeren van de resultaten.

Cashback als bron voor data

Als het groeigoud verborgen zit in data, is de vraag waar je deze data vindt. Scoupy bewijst al jaren dat cashback dé manier is om op basis van data niet alleen meer, maar ook de juiste klanten naar de winkelvloer te krijgen.

Het bedrijf is het grootste cashback platform en app van Nederland met 1,3 miljoen gebruikers. Scoupy verstaat de kunst het consumenten zo makkelijk mogelijk te maken om deel te nemen aan (cashback)acties. Het platform legt de consument wat dat betreft geen strobreed in de weg. Want doordat de consument zijn bankrekening kan koppelen aan de Scoupy app, krijgt zij volledig automatisch een percentage van haar aankoopbedrag direct teruggestort. En door de kassabon te scannen kan men zelfs nog sneller sparen voor extra cashback.

Scoupy bewijst al jaren dat cashback dé manier is om op basis van data de juiste klanten naar de winkelvloer te krijgen.

Door de gemaakte bankkoppeling herkent Scoupy de pin-transacties in de winkels. De combinatie met de ingescande kassabonnen zorgt ervoor dat er bij Scoupy letterlijk een schat aan inzichten ontstaat over wat consumenten waar (en wanneer) kopen. Deze zogenaamde cross-retail-data (geaggregeerd en volledig geanonimiseerd data) zorgen er niet alleen voor dat jij de juiste doelgroep kunt targeten. Ze bieden ook een schat aan waardevolle inzichten over jouw positie ten opzichte van de markt.

Klanten verleiden met de juiste targeting

Voordat je cashback als wapen inzet, is het cruciaal om te weten welke doelgroep je wanneer gaat targeten. Wat in elk geval goed is om te weten, is dat merken de grootste groei realiseren door de focus te leggen op klanten die af en toe iets bij je kopen. De kunst is om hen vaker en meer te laten kopen. Retailers bereiken dat door incidentele klanten te verleiden om vaker terug te laten komen, of door de waarde van het winkelmandje te verhogen. En de meest succesvolle manier daarvoor is om klanten structureel een blijk van waardering aan te bieden in de vorm van een korting of cashback.

Omdat je niet met hagel wilt schieten heb je veel data nodig. Niet alleen van bestaande klanten, ook van klanten van andere winkels. Het probleem bij veel retailers is echter het inzicht. Wie koopt regelmatig bij me? Wie af en toe? Wie zelden? En wie koopt er nooit wat bij me? Met grootschalige (anonieme user)data die Scoupy verzamelt, kun je doelgroepen heel specifiek selecteren en activeren. Zo ontdek je wie je primaire, secundaire, tertiaire en niet-klanten zijn en krijg je inzicht in welke producten je klant wel en niet bij jou koopt. Het resultaat? Meer omzet door een hogere kassabon en meer klanten.

Eenvoudig toegankelijk en te implementeren

Het mooie van een platform als Scoupy is dat er voor de ondernemer geen investering of technische integratie nodig is om mee te doen. Je geeft volledig automatisch een cashback aan de klanten bij jou in de winkel en betaalt een kleine transactie fee aan Scoupy. Daarmee biedt Scoupy een makkelijke en laagdrempelige manier voor retailers om op een nieuwe manier slim met data om te gaan.

Ook efficiënter activeren?

Wil je ook meer inzicht in het koopgedrag van je (niet)klanten? En op basis van data slimmer je verkopen laten stijgen? Neem dan gerust even contact met op met Dennis Kortekaas op telefoonnummer 06 507 42 790 of via d.kortekaas@scoupy.com.

Altijd als eerste op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis nooit meer het laatste nieuws op het gebied van shoppermarketing

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hieronder vind je meer nieuws

Contact

Wij bieden bewezen oplossingen voor iedere uitdaging. Of je nu meer awareness wilt creëren rondom jouw merk, jouw kopers beter wilt begrijpen of je sales wilt boosten: we horen graag hoe we je kunnen helpen.
Contact

Heb je een consument gerelateerde vraag? Mail dan naar klantenservice@scoupy.com

Dennis Kortekaas 2